Праву књигу не читамо ми, него она нас.    В. Х. Ауден

Контакт и коришћење фондова

Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања отворени су за јавност четвртком, петком и суботом од 10 до 18 часова, уз обавезно заказивање.

Уместо улазнице предлажемо донације за одржавање наших просторије и унапређење нашег рада.

ЦЕНЕ:

Комплекс чине ДВА музеја - сат и по вођена тура са водичем - 700 РСД, са попустом 600 РСД (деца, студенти, пензионери)

За велике групе посебан попуст.

Посета појединачног музеја: 400 РСД

Групе морају имати најмање 5 људи и договорити термин посете.

У Адлигату се могу посетити три целине:

Музеј књиге и путовања
Видећете књиге на пергаменту и фетусу оваца, књиге од слоновог измета, јестиве књиге од пиринча, будистичке молитвенике, књиге на палмином лишћу, са корицама од (вероватно) људских костију, на страницама од свиле, од тиковог дрвета, угледаћете трон поглавице једног племена из Венецуеле, посвете Маркеса и Пепеа Мухике, збирку необичних књига из Непала и још много тога.

Обилазићете тематске собе Африке, Азије и Латинске Америке,а моћи ћете да погледате и збирке Северне Европе и Аустралије. У музеју се налази и већи број занимљивих предмета, индијских фигура-чувара, маски, музичких инструмената итд.


Музеј српске књижевности
Прошетаћете се српском историјом са фокусом на књижевности. Видећете гардаробни орман краљице Наталије, штап краља Милана, први радио у Југославији, посвете Бранислава Нушића и Лазе Костића, рукописе Тина Ујевића и Оскара Давича, збирку старих библија, део архиве Уроша Предића али и рукописе Жака Превера, Волта Дизнија, Виторија де Сике... Посетићете легате породица Бешевић и Леко, Павла и Мирјане Вуисић, проф. др Илеане Чуре, затим легате Миодрага Павловића, Милована Данојлића, Петера Урбана, Марка С. Марковића, збирку Првог српског устанка, збирку минијатурних књига Наташе Ршумовић и собу филателије и нумизматике.


Дом легата
Легати Николе Кусовца, Дарка Танасковића, Бранке Веселиновић, Петра Бингулца, Иване Димић, Милоја Поповића Каваје, Зорице и Феликса Пашића, збрика Лазића.


Препоручујемо да се по сваком музеју уплати минимална донација у износу од 400 РСД за одрасле особе и 300 РСД за децу, студенте и пензионере (тј. за оба предлажемо 700, са попустом 600).

За пакет обилазак Музеја књиге и путовања и Музеја српске књижевности предлажемо минималну донацију у износу од 700 динара по особи, 600 за децу, студенте и пензионере, док се за Дом легата, чије сређивање је још увек у току препоручујемо минималну донацију од 300 РСД по особи.

За породичне и групне туре обратите се за посебан попуст.

Најлепше молимо посетиоце да минимална донација по групи за појединачни музеј буде 1.000 РСД, односно 2.000 РСД по тури за више музеја и целина - колико износе наши трошкови организовања сваке појединачне туре (водич, одржавање хиљаду квадрата изложбеног простора, други фиксни трошкови).

Тренутно се примају групе од највише петнаест посетилаца уз вођење туре која траје 45 минута по музеју, односно комбинована тура која траје до сат и по времена.


Библиотека Лазић (од 1882) је делимично отворена за јавност, зависно од дела фонда који је обрађен и доступан за коришћење. Уколико Вам је неопходан приступ нашим фондовима, спремни смо да им омогућемо коришћење материјала које поседујемо. Посебно излазимо у сусрет научним радницима, студентима који раде магистратуру, докторат или научна истраживања.

Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу ”Адлигат”
Библиотека Лазић (од 1882)
Музеј српске књижевности
Музеј књиге и путовања

Матични број: 28101376
ПИБ: 107899913
Рачун: 355000320023026360, Војвођанска банка, а.д, Нови Сад

 

Седиште Удружења

Музеј књиге и путовања

Музеј српске књижевности

Јосипа Славенског 19а
11.040 Београд, Бањица

 

Огранак у центру Београда (у формирању)

Администрација

Карађорђева 21

 

Огранак у Кумодражу

Одељење обраде са читаоницом

Легат Миодрага Живанова

Летња 5а, 11.010 Кумодраж 

 

Телефони
+381 11 26 27 311
+381 11 36 72 807

Мобилни телефони
+381 63 360 218
+381 63 88 54 927

Телефакс
+381 11 32 84 921

Електронска пошта:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

BetFair F.BetRoll UK Bookies
Ladbrokes Review L.BetRoll

Занимљиви експонати

 • Архива Уроша Предића, међу 1700 докумената налазе се дописнице Лазе Костића, Стеве Тодоровића, Стевана Мокрањца, Паје Јовановића и многих других истакнутих интелектуалаца

  Архива Уроша Предића

 • Будистички молитвеник из Мијанмара, осликан са једне стране животописом Буде, а са друге руком исписаним молитвама. На корицама се налазе бакарне фигуре слонова. Набављен је за Музеј у џунглама северног Мијанмара.

  Mолитвеник из Мијанмара

 • Књига од низа штапића од бамбуса, повезаних тканином, конфуцијански манастир, Кина

  Књига од бамбуса

 • Рукопис песме сер Тина Ујевића

  Рукопис Тина Ујевића

load more / hold SHIFT key to load all load all
WIll Hill BookiesW.BetRoll here...
United Kingdom BetRoll Bookmakers