Тематске колекције

Фонд Библиотеке је подељен у више десетина колекција, које сачињавају више од стотину подколекција. Овде издвајамо неколико најзначајнијих целина.

 

Колекција старе и ретке књиге

Засебан фонд старе и ретке књиге садржи више од три стотине публикација штампаних пре 1800. године, засебан фонд српске старе књиге штампане пре прихватања Вукове реформе 1867, као и више од десет хиљада ретких књига.

У нашем фонду налазе се и поједини документи из XIV века који су од великог значаја за српску историју.

 

Колекција ратних издања

У фонду Библиотеке се налази посебна колекција ратне штампе. Посебно је богата колекција Првог светског рата, са више од 300 књига и више од 1.000 бројева периодике у периоду 1914-1918 година. Ради се већим делом о ретким материјалима који и по закону имају статус културног добра. Дигитализацију већег дела тог фонда организовала је Британска библиотека у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић“. Значајна је и колекција материјала из Другог светског рата, и публикација штампаних током 1999. године.

 

Колекција минијатурних књига

Колекцијју од више од 500 минијатурних књига крунише једна од најмањих књига на свету, величине свега 3,5 милиметара.

 

Колекција светских религија

Ову колекцију чини неколико засебних целина посвећених различитим деноминацијама хришћанства, те будизму, хиндуизму, исламу итд. Постоји засебна колекција Светих писама, са више од четири стотине Библија на различитим језицима, као и колекција Курана, са преводима на педесетак језика.

Пошто је Библиотеку Лазић основао свештеник Михајло Лазић у XVIII веку, посебно је обимна и значајна колекција православне литературе, са више хиљада наслова, укључујући црквене књиге пре 1800. и засебном колекцијом Манастира Хиландар са којим наше Удружење сарађује од свог оснивања. Постоје засебне колекције српског, руског и афричког православља.

У фонду се могу наћи ретке публикације донете из целог света мало познатих религија.

 

Колекција комунизма „Живојин Вуковић“

Током масовног уништавња комунистичке литературе, Библиотека је покушала да нешто од тог материјала сачува за следеће генерације као материјални доказ једног времена и једног начина размишљања. Тако је настала једна од највећих колекција комунизма на овим просторима, која броји више хиљада књига. Колекција носи назив по Живојину Вуковићу, часном комунисти чије су књиге важан део колекције. Живојин Вуковић је учествовао на више од 20 добровољних радних акција (17 пута проглашаван ударником), био је професор марксизма радницима и дугогодишњи председник радничког савета једног од гиганата комунистичког развоја – предузећа Трудбеник. У фонду се налази и фотографија са потписом Ј.Б. Тита, поклон Владе Шестана, шефа кабинета Јосипа Броза.

 

Колекција права, економије, политике и социологије

Подколекција правне литературе са више од двадесет хиљада библиографских јединица једна је од значајнијих у региону. Формирана је захваљујући Адвокатској канцеларији „Лазић“ и Правном факултету Универзитета у Београду. Значајне донације упућене су и од стране Правног факултета Универзитета у Новом Саду и Осијеку. Дигитализацију старе и ретке правне литературе у нашем фонду организвала је Британска библиотека у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић“. За формирање овог фонда посебно се захваљујемо нашем оснивачу, Светлани Мирчов.

Подколекција економије настала је захваљујући нашем оснивачу Михаилу Јовановићу и данас броји више од десет хиљада библиографских јединица.

Колекција социологије носи назив по нашем оснивачу, социологу Милошу Немањићу, захваљујући коме је формирана и броји више од пет хиљада библиографских јединица.

 

Колекција природних наука

Ову колекцију чини више од 200.000 библиографских јединица, а посебно је значајна колекција руске научне периодике.

Колекција је подељена на подколекције физике, хемије, математике, информатике, медицине итд. У фонду се могу наћи књиге из различитих периода за сваку од ових тема, тако да се може пратити историјски развој ових наука.

Посебно је значајна колекција медицине, која носи назив „Вукица и Иво Бешевић“ по једном од најуспешнијих српских дечјих хирурга и његовој супрузи која је његову личну библиотеку поклонила Библиотеци.

 

Колекција спорта и саобраћаја

То је једна од већих таквих колекција у региону, са више хиљада публикација о фудбалу, кошарци, одбојци, шаху, пливању, те одређеним врстама саобраћајних средстава (аутомобили, возови, авиони, бродови итд).

Колекција је формирана уз помоћ Bona Fide Studio из Лондона.

 

Колекција домаћинства

Колекција посвећеним домаћим радиностима (шивење, ткање и сл) са засебмом подколекцијом књига о кулинарству, те посебним колекцијама књига посвећеним моди, лепом понашању, формирању породице итд.

 

Посебне колекције филателије, нумизматике, значака и грамофонских плочаа

У фонду Библиотеке налази се 120.000 различитих поштанских маркица из више од 800 земаља и ентитета света, од којих већина више не постоји, као и 5.000 примерака штампаног и око 3.000 примерака кованог новца. 

У фонду постоји и посебна колекција грамофонских плоча, али и грамофонских уређаја, као и колекција значака.

 

BetFair F.BetRoll UK Bookies
Ladbrokes Review L.BetRoll

Занимљиви експонати

 • Архива Уроша Предића, међу 1700 докумената налазе се дописнице Лазе Костића, Стеве Тодоровића, Стевана Мокрањца, Паје Јовановића и многих других истакнутих интелектуалаца

  Архива Уроша Предића

 • Милош Црњански, Ламент над Београдом, Гарамонд, Јоханесбург, 1962, прво издање, Легат Милована Данојлића, 21. од 25 примерака на специјалној хартији.

  Прво издање Ламент над Београдом

 • Део наше збирке ратних издања штампаних на Крфу, чију је дигитализацију организовала Британска библиотека из Лондона уз сарадњу са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић“

  Ратна издања са Крфа

 • Рукопис песме сер Тина Ујевића

  Рукопис Тина Ујевића

load more / hold SHIFT key to load all load all
WIll Hill BookiesW.BetRoll here...
United Kingdom BetRoll Bookmakers