Знање је благо које сваког власника свугде прати. Кинеска пословица

Колекције

Фонд Библиотеке је подељен у више десетина колекција, које сачињавају више од стотину подколекција. Овде издвајамо неколико најзначајнијих целина.

 

Колекције књига одређених земаља

Највећи део фонда Библиотеке је подељен по континентима и земљама о којима књиге говоре. У оквиру сваке појединачне земље материјал је подељен по темама, углавном на књижевност, историју, географију, уметност, учење језика и ситни пропагандни материјал (разгледнице, карте, проспекти) и опште. Књиге су сакупљане највећим делом у самим земљама о којима говоре. Пошто су сакупљане широм света, како у метрополама, тако и у џунглама, често представљају реткост и у тим земљама.

Колекција Србије

Колекција Србије је средишња колекција Библиотеке. Тренутно се у њој налази више од 70.000 публикација српске етнографије, историје, уметности, географије и књижевности. Током сакупљању материјала посебно се обраћа пажња на књиге са аутограмом аутора и на књиге о Србији или српских аутора штампане или преведене у иностранству (сербика). У Библиотеци се формира посебно одељење српске дијаспоре, које у свом фонду већ има око 5.000 библиографских јединица.

Колекција Азије

То је једна од најбољих колекција Азије на овим просторима. Скоро све државе Азије имају своје засебне подколекције, као на пример Кина (3000 публикација), Индија (2.000 књига), као и Тајланд, Камбоџа, Индонезија, Казахстан, Азербејџан, Монголија, Лаос, Кореја, Мјанмар итд. Поред књига о овим земљама, у фонду се налази и велики број публикација на локалним азијским језицима као и књига на необичним материјалима (бамбус, палмино лишће, измет слона, тиково дрво итд).

Колекција Аустралије и Океаније

Око 600 књига о Аустралији и околним државама представља важан извор знања за сваког кога занима овај део света. Посебно је ретка колекција књига о Абориџинима.

Колекција Јужне и Северне Америке

Ову колекцију чини око 30.000 књига. Највеће подколекције су посвећене Сједињеним Америчким Државама, Канади и Мексику. Значајна је и колекција о Карипским острвима и засебна колекција посвећена Јужној Америци.

У фонду се налази специјализована библиотека канадистике са више од 3.000 наслова; највећа и најквалитетнија таква колекција у региону.

Колекција Африке

Колекција књига овом континенту чини једну од најбољих колекција публикација о Африци у овом делу Европе, са више од 20.000 библиографских јединица.

Формиране су посебне подколекције Северне, Јужне, Источне, Централне и Западне Африке.

Истичемо подколекцију Египта са секцијом о Коптима коју организује Амерички универзитет у Каиру, подколекцију Етиопије договорену са Народном библиотеком Етиопије у Адис Абеби уз подршку српске амбасаде и дипломате Орете Јовановић и подколекцију Судана договорену са српским почасним конзулом у Картуму, господином Ахмедом Абделом Мухамедом.

Колекција Европе

Ово је највећа колекција у Библиотеци, са великим подколекцијама свих европских држава, а посебно Русије, Француске, Немачке и Енглеске. Занимљиве су значајне колекције о мањим државама, као на пример о Малти, Ирској, Холандији, Белгији, Луксембургу, Лихтенштајну, Монаку, Словенији (најбоља у региону) итд.

Колекција Европе је подељена на следеће целине: Јужна Европа, Северна Европа, Источна Европа и Русија, Западна Европа.

Библиотека се специјализује за фондове књига источноевропских држава и германистике.

Посебно је значајна колекција славистике, захваљујући легатима проф. Богдана Терзића и Николе Медведева. Захваљујући Легату Петера Урбана у нашем фонду се налази једна од најбољих колекција публикација о Чехову на свету.

Колекција о Русији је формирана у договору са више руских институција, током посебног истраживачког путовања у 63 провинције Руске федерације; садржи више од 100.000 публикација, уз посебну колекцију мапа, проспеката и разгледница.

 

Тематске колекције

Тематске колекције су направљене за онај материјал који није погодан за распоређивање по географском критеријуму (нпр. наука), као и за оне колекције које због своје важности или типа грађе више одговарају стварању засебне колекције.

Колекција старе и ретке књиге

Засебан фонд старе и ретке књиге садржи више од три стотине публикација штампаних пре 1800. године, засебан фонд српске старе књиге штампане пре прихватања Вукове реформе 1867, као и више од десет хиљада ретких књига.

У нашем фонду налазе се и поједини документи из XIV века који су од великог значаја за српску историју.

Колекција ратних издања

У фонду Библиотеке се налази посебна колекција ратне штампе. Посебно је богата колекција Првог светског рата, са више од 300 књига и више од 1.000 бројева периодике у периоду 1914-1918 година. Ради се већим делом о ретким материјалима који и по закону имају статус културног добра. Дигитализацију већег дела тог фонда организовала је Британска библиотека у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић“. Значајна је и колекција материјала из Другог светског рата, и публикација штампаних током 1999. године.

Колекција минијатурних књига

Колекцијју од више од 500 минијатурних књига крунише једна од најмањих књига на свету, величине свега 3,5 милиметара.

Колекција светских религија

Ову колекцију чини неколико засебних целина посвећених различитим деноминацијама хришћанства, те будизму, хиндуизму, исламу итд. Постоји засебна колекција Светих писама, са више од четири стотине Библија на различитим језицима, као и колекција Курана, са преводима на педесетак језика.

Пошто је Библиотеку Лазић основао свештеник Михајло Лазић у XVIII веку, посебно је обимна и значајна колекција православне литературе, са више хиљада наслова, укључујући црквене књиге пре 1800. и засебном колекцијом Манастира Хиландар са којим наше Удружење сарађује од свог оснивања. Постоје засебне колекције српског, руског и афричког православља.

У фонду се могу наћи ретке публикације донете из целог света мало познатих религија.

Колекција комунизма „Живојин Вуковић“

Током масовног уништавња комунистичке литературе, Библиотека је покушала да нешто од тог материјала сачува за следеће генерације као материјални доказ једног времена и једног начина размишљања. Тако је настала једна од највећих колекција комунизма на овим просторима, која броји више хиљада књига. Колекција носи назив по Живојину Вуковићу, часном комунисти чије су књиге важан део колекције. Живојин Вуковић је учествовао на више од 20 добровољних радних акција (17 пута проглашаван ударником), био је професор марксизма радницима и дугогодишњи председник радничког савета једног од гиганата комунистичког развоја – предузећа Трудбеник. У фонду се налази и фотографија са потписом Ј.Б. Тита, поклон Владе Шестана, шефа кабинета Јосипа Броза.

Колекција права, економије, политике и социологије

Подколекција правне литературе са више од двадесет хиљада библиографских јединица једна је од значајнијих у региону. Формирана је захваљујући Адвокатској канцеларији „Лазић“ и Правном факултету Универзитета у Београду. Значајне донације упућене су и од стране Правног факултета Универзитета у Новом Саду и Осијеку. Дигитализацију старе и ретке правне литературе у нашем фонду организвала је Британска библиотека у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић“. За формирање овог фонда посебно се захваљујемо нашем оснивачу, Светлани Мирчов.

Подколекција економије настала је захваљујући нашем оснивачу Михаилу Јовановићу и данас броји више од десет хиљада библиографских јединица.

Колекција социологије носи назив по нашем оснивачу, социологу Милошу Немањићу, захваљујући коме је формирана и броји више од пет хиљада библиографских јединица.

Колекција природних наука

Ову колекцију чини више од 200.000 библиографских јединица, а посебно је значајна колекција руске научне периодике.

Колекција је подељена на подколекције физике, хемије, математике, информатике, медицине итд. У фонду се могу наћи књиге из различитих периода за сваку од ових тема, тако да се може пратити историјски развој ових наука.

Посебно је значајна колекција медицине, која носи назив „Вукица и Иво Бешевић“ по једном од најуспешнијих српских дечјих хирурга и његовој супрузи која је његову личну библиотеку поклонила Библиотеци.

Колекција спорта и саобраћаја

То је једна од већих таквих колекција у региону, са више хиљада публикација о фудбалу, кошарци, одбојци, шаху, пливању, те одређеним врстама саобраћајних средстава (аутомобили, возови, авиони, бродови итд).

Колекција је формирана уз помоћ Bona Fide Studio из Лондона.

Колекција домаћинства

Колекција посвећеним домаћим радиностима (шивење, ткање и сл) са засебмом подколекцијом књига о кулинарству, те посебним колекцијама књига посвећеним моди, лепом понашању, формирању породице итд.

Посебне колекције филателије, нумизматике, значака и грамофонских плоча

У фонду Библиотеке налази се 120.000 различитих поштанских маркица из више од 800 земаља и ентитета света, од којих већина више не постоји, као и 5.000 примерака штампаног и око 3.000 примерака кованог новца. 

У фонду постоји и посебна колекција грамофонских плоча, али и грамофонских уређаја, као и колекција значака.

 

BetFair F.BetRoll UK Bookies
Ladbrokes Review L.BetRoll

Занимљиви експонати

 • Архива Уроша Предића, међу 1700 докумената налазе се дописнице Лазе Костића, Стеве Тодоровића, Стевана Мокрањца, Паје Јовановића и многих других истакнутих интелектуалаца

  Архива Уроша Предића

 • Рукопис књиге “Споредно небо“ Васка Попе и књиге са његовим посветама, Легат Миодрага Павловића.

  Рукопис Васка Попе

 • Део наше збирке ратних издања штампаних на Крфу, чију је дигитализацију организовала Британска библиотека из Лондона уз сарадњу са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић“

  Ратна издања са Крфа

 • Молтивеник са Шри Ланке, због високих температура близу појаса екватора, монаси често праве књиге у облику лепезе, тако да се верници, између читања молитви, књигом могу и расхладити

  Молтивеник у облику лепезе

load more / hold SHIFT key to load all load all
WIll Hill BookiesW.BetRoll here...
United Kingdom BetRoll Bookmakers